Nasze produkty

Pyłek kwiatowy

  Charakterystyka

Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze kwiatów, które są zbierane przez pszczoły, a następnie formowane w kulki przypominające z wyglądu ziarna gorczycy. Tak przygotowane trafiają do ula, a następnie do osób, które pragną poprawić stan zdrowia i własne samopoczucie. To bardzo cenny produkt w diecie człowieka, gdyż zawiera 14% kwasów organicznych (arachidowy oraz linolowy), a także 30% węglowodanów i tłuszczy. Zawiera również wiele cennych witaminach, wśród których wymienia się witaminę A, witaminy z grupy B, C, D, E, K, H oraz PP. Wśród mikroelementów dominuje magnez, żelazo, cynk, selen. Warto też wspomnieć o sporej ilości aminokwasów

  Pyłkowi przypisuje się bardzo wiele właściwości:

  • - wykazuje właściwości antybakteryjne, które warunkują właściwe funkcjonowanie metabolizmu oraz odpowiednie reakcje odpornościowe
  • - łagodzi problemy z jelitami (zarówno biegunki, jak i zaparcia)
  • - posiada właściwości regeneracyjne oraz odtruwające, dlatego poleca się go szczególnie osobom zmagającym się z uszkodzeniami wątroby oraz przeprowadzającym detoks organizmu
  • - wspomaga osoby, które przeszły zawał serca, dlatego powinien znaleźć się w ich diecie
  • - sprawdzi się w przypadku wyczerpania psychicznego i fizycznego
  • - wspiera układ immunologiczny, który zaczyna zdecydowanie lepiej chronić organizm, dzięki temu można szybko uporać się z przeziębieniem i infekcjami na tle oddechowym
  • - należy włączyć go do diety w przypadku zmagania się z nowotworami!
  • - hamuje i zapobiega powstawaniu miażdżycy
  • - wpływa na zwiększenie ilości krwinek czerwonych oraz hemoglobiny i żelaza
  • - skóra i włosy, stają się promienne i lepiej odżywione
  • - U diabetyków obniża poziom cukru we krwi
  • - poprawia ukrwienie tkanki nerwowej, co podnosi sprawność umysłową
  • - daje pozytywne efekty w leczeniu prostaty

Najlepiej sięgać po niego dwa razy w ciągu roku (raz przed zimą, a drugi raz na wiosnę). Jedna kuracja nie może trwać dłużej niż 3 miesiące, a następnie organizm potrzebuje kolejnych 2/3 miesięcy przerwy. Pyłek kwiatowy powinien być spożywany codziennie na czczo w wyznaczonych ilościach:

  • - 15 gram dziennie w trakcie pierwszego tygodnia,
  • - 30 gram dziennie w kolejnych tygodniach (15 g przed śniadaniem i 15 g przed kolacją).

Porcję pyłku zalewamy 1⁄4 szklanki wody o temperaturze pokojowej, najlepiej wieczorem lub kilka godzin wcześniej przed spożyciem. Rano dolewamy ciepłej (nie gorącej!) wody i wypijamy na czczo. Płyny zimne są gorzej wchłaniane, toteż wskazane jest przed wypiciem dodanie ciepłej wody.

Katar sienny nie stanowi żadnego problemu w przypadku spożywania pyłku kwiatów, gdyż powstaje on przy pomocy roślin owadopylnych (katar sienny powodowany jest pyłkami roślin wiatropylnych), dzięki czemu nie można zauważyć drażniącego działania na błonę śluzową. Jednak w razie występowania objawów uczulenia należy przerwać kurację.

Pyłek kwiatowy musi być przechowywany we właściwy sposób. Tylko w takiej sytuacji zmniejsza się ryzyko atakowania go przez grzyby oraz pleśń. Szczelne zamknięcie naczynia jest kluczową sprawą, jednak nie można zapomnieć o optymalnej temperaturze wahającej się od 10 do maksymalnie 20 stopni.

Aby kuracja przy pomocy pyłku kwiatowego miała sens, należy przyjmować go regularnie i pamiętać o wyznaczonych zasadach.

 

 

 

Nasze miody

MIÓD LIPOWY
Zobacz w sklepie
MIÓD FACELIOWY
Zobacz w sklepie
MIÓD RZEPAKOWY
Zobacz w sklepie
MIÓD AKACJOWY
Zobacz w sklepie
MIÓD GRYCZANY
Zobacz w sklepie
MIÓD ZIOŁOWY
Zobacz w sklepie
MIÓD NAWŁOCIOWY
Zobacz w sklepie
MIÓD WIOSENNY
Zobacz w sklepie
PYŁEK KWIATOWY
Zobacz w sklepie
MIÓD WRZOSOWY
Zobacz w sklepie
MIÓD SPADZIOWY
Zobacz w sklepie