Kaszubskie Miody, polska pasieka, sklep z miodami, miod, polski miód, polskie miody - zapraszamy
Polski miód – sposoby wykorzystania latem
Polski miód jest niesamowitym dodatkiem sprawdzającym się w przypadku wielu dań. Miód wiosenny lub miód akacjowy można dodawać do ciast, herbaty czy ciepłej wody z plasterkiem orzeźwiającej cytryny, by ugasić pragnienie. Oto kilka prostych wskazówek dotyczących wykorzystania miodu latem, zarówno w kuchni, jak i w codziennej pielęgnacji.
Psucie się i fermentacja miodu – czy i kiedy te procesy zachodzą?
Każdy polski miód – nawet ten naturalny – sprzedawany przed supermarket lub sklep z miodem, będzie miał na wieczku podaną danę ważności, która określa mniej więcej czas, w którym należy produkt spożyć. Czy jednak słyszeliście kiedyś o słoiczku z miodem, którego zawartość się zepsuła lub spleśniała? Prawdopodobnie nie. A oto kilka powodów.
Miody i ich pradawne zastosowania
Miód to wyjątkowy dar natury i jeden z najstarszych słodzików. Delektowali się nim starożytni Egipcjanie, a także Chińczycy, amerykańscy Indianie i Grecy. Wszyscy oni używali miodu na wiele sposobów – jedząc, przygotowując lekarstwa i stosując go w swoich kosmetykach. Do dziś ludzie używają miodu w medycynie, produktach do pielęgnacji skóry i w celach kulinarnych. Czy bogatą historię ma również polski miód?
Jakie właściwości lecznicze posiada miód malinowy?
Miód malinowy to pyszny słodzik, który od dawna jest stosowany w leczeniu różnych dolegliwości. Doceniamy go za subtelny, lekko kwaskowy smak i szereg wartości odżywczych. W leczeniu jakich chorób pomaga miód malinowy i w jakim regionie Polski wytwarza się go najwięcej? Na te pytania odpowiemy w poniższym tekście. Wspomnimy sobie również krótko o miodach smakowych.
O zastosowaniu miodu w herbacie słów kilka
Herbata z miodem znana jest nam od pokoleń. Pita przez ludzi w każdym wieku, spotkana w wielu kulturach. Dlaczego jest taka wyjątkowa? Wyjaśnimy Ci to w dalszej części artykułu.