Powstaje z nektaru różowo-białych kwiatów gryki. Na tle pozostałych odmian wyróżnia się najciemniejszą barwą. W stanie płynnym ma kolor bardzo mocnej herbaty, a po skrystalizowaniu nieco się rozjaśnia. Charakteryzuje się również ostrym, drapiącym smakiem i charakterystycznym zapachem gryki. Polecamy go szczególnie dla starszych konsumentów, ponieważ dla dzieci może być zbyt wyrazisty. Jednak nie należy zrażać się jego intensywnością, ponieważ jest jednym z najbardziej leczniczych miodów. Zawiera w sobie dużo rutyny (jest to składnik soku roślinnego gryki), która jest bardzo cenna dla ludzkiego zdrowia. Dzięki niej miód gryczany bardzo korzystnie wpływa na dolegliwości układu krążenia i na miażdżycę. Pomocny będzie również w stanach niedokrwistości spowodowanych niedoborem żelaza. Wykazuje także działanie odtruwające. Z całą pewnością zasługuje na określenie “przedłużacza życia”. Będzie to także niezastąpiony produkt w kuchni każdej gospodyni, gdyż swoim aromatem nadaje potrawom i wypiekom wyjątkowy smak, w szczególności polecamy go do wyrobu świątecznych pierników.