Miody i ich pradawne zastosowania
Miód to wyjątkowy dar natury i jeden z najstarszych słodzików. Delektowali się nim starożytni Egipcjanie, a także Chińczycy, amerykańscy Indianie i Grecy. Wszyscy oni używali miodu na wiele sposobów – jedząc, przygotowując lekarstwa i stosując go w swoich kosmetykach. Do dziś ludzie używają miodu w medycynie, produktach do pielęgnacji skóry i w celach kulinarnych. Czy bogatą historię ma również polski miód?
Miód w starożytnym Egipcie
Miód jest wspominany w wielu starożytnych dokumentach egipskich. Był używany jako słodzik do wina i piwa, a także do potraw takich jak chleby, ciasta i desery. Już wtedy znano i wykorzystywano właściwości lecznicze miodu. Powszechnie używano go do leczenia oparzeń lub innych ran, gdzie działał jako środek antybakteryjny, który zapobiegał infekcjom.
Wszyscy znają opowieści o Kleopatrze, która kazała sobie przygotowywać kąpiele z mleka i miodu. To połączenie miało jednocześnie lekko złuszczać naskórek (umożliwiał to kwas mlekowy), jak i dogłębnie odżywiać i regenerować skórę całego ciała. Egipska królowa dodawała ten składnik również do maseczek mających za zadanie nie tylko nawilżyć twarz, ale i działać przeciwstarzeniowo.
Miody w starożytnej Grecji
Od najdawniejszych czasów nie tylko zbierano miód leśny, ale i zakładano swoje pasieki wytwarzające wysokiej jakości miody, na których zakup mogli pozwolić sobie tylko najbogatsi. Starożytni Grecy także odkryli moc tkwiącą w miodach. Wierzyli, że miód może leczyć ból gardła, kaszel i problemy żołądkowe, dlatego bez wyrzutów sumienia osładzali sobie życie. Czy miód był popularny wśród starożytnych Rzymian? Oczywiście. Ci byli znani ze swojego zamiłowania do słodyczy. Miody traktowali nie tylko jako składnik deserów, ale wykorzystywano je również, by nadać winu słodszy smak.
Polski miód – początki pszczelarstwa na ziemiach polskich
Pasieki bardzo dobrze prosperowały na ziemiach polskich. Istnieją dowody na to, że polskie miody hodowano tutaj już co najmniej 2 tysiące lat temu. Ówcześni pszczelarze – nazywani wtedy bartnikami – cieszyli się ogromnym szacunkiem. Praca z pszczołami nie była łatwa, wymagała cierpliwości oraz ogromnego doświadczenia. Miód pozyskiwano wtedy z barci, czyli naturalnie wydrążonych pni drzew, w których znajdowały się gniazda pszczół. Dzisiaj miód jest równie doceniany, jak w przeszłości. Popularne, polskie miody, które oferuje każdy dobrze zaopatrzony sklep z miodem to między innymi miód akacjowy czy miód gryczany. Dużą popularnością wśród Polaków cieszy się również miód faceliowy oraz świeży – pachnący akacją i rzepakiem – polski miód wiosenny.