Miód to jeden z najstarszych i najbardziej cenionych produktów, jakie człowiek zna. Na rynku pojawia się coraz wiecej produktów wszczelich jednak nie każdy miód na sklepowej półce to prawdziwy miód pszczeli z Polskiej Pasieki! W czasach, gdy fałszerstwa miodu są coraz częstsze warto wiedzieć, jak rozpoznać prawdziwy miód od sztucznej, słabej jakości podróbki. By pomóc w wyborz najlepszego miodu mamy dla Ciebie kilka prostych trików!
1. Sprawdź skład i etykietę
Prawdziwy miód w swoim składzie powinien mieć tylko miód. Żadnych dodatków, konserwantów ani barwników. Zwróć uwagę, czy na etykiecie nie ma informacji o „syropie glukozowo-fruktozowym” – to czerwone światło! Dobrze też, jeśli znajdziesz dane konkretnej pasieki, a nie tylko nazwę producenta.
2. Zrób test łyżki
Nabierz odrobinę miodu na łyżkę i pozwól mu powoli spływać. Naturalny miód leje się cienką, ciągnącą nitką i tworzy stożek – nie kapie jak woda. Jeśli miód od razu się rozlewa, może być rozcieńczony lub sztuczny.
3. Test wody
Wlej do szklanki chłodnej wody i dodaj łyżkę miodu. Prawdziwy miód opadnie na dno i dopiero po chwili zacznie się rozpuszczać. Fałszywy rozpuści się od razu, tworząc mętną zawiesinę. Proste? I bardzo skuteczne!
4. Zwróć uwagę na krystalizację
Naturalny miód z czasem się krystalizuje – to dobry znak! To nie oznaka zepsucia, ale dowód na to, że miód nie został przegrzany ani sztucznie przetworzony. Miód, który zawsze jest płynny, może być podgrzewany lub rozcieńczany. Zasada jednak ta nie doytyczy miodu akacjowego, który posada więcej fruktozy niż glukozy i dzięki temu proces jego krystalizacji jest znacznie dłuższy niż w innych miodach.
5. Zaufaj zmysłom
Prawdziwy miód ma intensywny zapach kwiatów, wosku, czasem lekko ziołowy lub żywiczny – w zależności od rodzaju. Sztuczne miody pachną... prawie niczym. Smak? Naturalny miód często lekko drapie w gardło – to zasługa naturalnych enzymów i pyłków.
Skąd brać prawdziwy miód? Najlepiej... prosto z pasieki!
Najprostszym sposobem, by mieć pewność co do jakości miodu, jest kupowanie bezpośrednio od pszczelarza. W naszej pasiece przykładamy ogromną wagę do naturalnych metod pozyskiwania miodu, nie stosujemy żadnych sztucznych dodatków, a każdy słoik przechodzi przez nasze ręce.